Lněný olej - netypické pomazánky
Pokrmů, kde se může použít lněný olej je dost, ale někdy se může člověk dostat k neobvyklým způsobům a kombinacím. Právě to bude případ některých zde níže napsaných zvláštních pomazánek.Pomazánka cibulková s paprikou
Smícháme tučný tvaroh, hnědý lněný olej, žervé, pokud možno přírodní a bez konzervantů, červenou papriku sladkou a sůl. Navrch přidáme petrželku na ozdobení.
Celer je životabudič pro muže, řečeno s nadsázkou, to ale neznamená, že si ženy nemohou dopřát pomazánku s přídavkem této kořenové zeleniny.
Celerová pomazánka
Smícháme tučný tvaroh, hnědý lněný olej, polovinu jemně nastrouhaného celeru, hořčici, jogurtovou majonézu, pomazánkové máslo, sůl a pepř. Na ozdobení použijte papriku, vyberte si barvu, jakou chcete.
Vajíčka se rády kazí, to není žádná novinka, ale můžeme vás ujistit, že v téhle pomazánce to ani nestihnou, protože se po ní jenom zapráší.
Pomazánka vajíčková z Lučiny
Smícháme Lučiny, hnědý lněný olej, natvrdo uvařená a nastrouhaná vejce, jogurtovou majonézu, sůl, pepř a navrch ozdobíme rajčetem.
Pikantní jídla někdo rád má, někdo ne. Už jsme zmínili, že mužům to nijak nevadí ani nepřekáží, ale najdou se i ženy, které mají rády ostřejší jídla, jakou například pomazánky.
Pikantní pomazánka na pečivo
Smícháme tučný tvaroh, lněný olej, nadrobno nakrájenou cibuli, plnotučnou hořčici, namleté nebo utlučené lněné semínka, drobně nakrájenou čerstvou petrželku, červenou sladkou papriku, trochu bílého mletého pepře, trochu gyrosu, zázvor, trochu soli, nadrobno nakrájená rajčata, trochu nakrájených bílých hroznů. Sice je tu dost surovin, ale výsledek bude stát určitě za to.
Nyní zabrousíme trochu do zahraničí, konkrétně do Maďarska.
Pomazánka z ajvaru a lá Budapešť
Smícháme tučný tvaroh, zakysanou smetanu, ale nemusí být, nakládané kapie, mořskou sůl, sladkou červenou papriku, pepř, ajvar, což je balkánská pasta, která obsahuje papriky, rajčata a lilky, nakonec se všechno promíchá a je hotovo.