Lněný olej - dezerty, pomazánky, saláty, ...

Lněný olej se kromě tvarohu může zkombinovat například se zeleninou, ovocem nebo třeba sýrovými pomazánkami a tak dále. Jsou to opravdu pochoutky, které patří nejen k zdraví prospěšným, ale navíc jsou i chutné, i když jsou zdravé.

Slaný dezert

Takže si vezmeme sýr Lučinu nebo Žervé, malou cibulku, případně utřený stroužek česneku a hnědý lněný olej. Jednoduše to smícháme a můžeme podávat. Raději za studena, protože je to chuťově lepší, sami to jistě znáte, že když něco připravíte a dáte to nejprve vychladit či uležet, tak že je to potom lepší. To je dezert, ale my se dále podíváme na pomazánky.

Tmavé pečivo je samo o sobě zdravé, a když ještě navíc k němu připojíte pomazánku ze lněného oleje, tak máte ne kalorickou, ale zdravou bombu na dosah ruky.

Pomazánka k tmavému pečivu

Takže si vezmeme avokádo, vařená vejce, Lučinu, modrý olej, mleté lněné semínko, sůl a česnek podle vaší chuti. Všechno zamícháme a podáváme namazané na tmavém pečivu.

Saláty patří mezi nejoblíbenější pokrmy v české kuchyni. Za předpokladu použití lněného oleje, máte šanci, že už nebudete dělat nic jiného než právě saláty.

Recept na salát se lněným olejem

Pórek nakájíme nadrobno, jablko nastrouháme, přidáme kukuřici z plechovky, ale bez nálevu, zakysanou smetanu, lněný olej a trochu soli. Všechno dokonale promícháme a můžeme podávat. Pozor, tento salát je vhodný nejenom k samostatné konzumaci, ale můžete ho přidat i k dalším pokrmům, například masovým, rozhodně tím nic nezkazíte.

Sice jsme mluvili o dezertu slaném, ale na závěr to zakončíme ještě jedním. Druhý slaný dezert Smícháme Lučinu nebo Žervé, nakrájenou cibulku, hnědý lněný olej, korp nebo pažitku.