Lněný olej a využití v kuchyni

Lněný olej má mnoho využití, jak od lékařských až po kuchyňské. Lněné semínko jako takové se přidává do pečiva místo ořechů, do různých koláčů, kaší, ale i polévek. Výjimkou není třeba ani příloha jako rýže nebo jiné obiloviny. V podstatě se dá říci, že se dá přidat do každého pokrmu a je jedno, jestli je slaný nebo sladký. Dokonce se připravuje i lněný čaj. To chvíli povaříte lněné semínko v jednom litru vody. Na trhu jsou v podstatě dva druhy, a to hnědý a zlatý. Nejlepší je ten, který je z tzv. ekologické produkce, to znamená, že tam není žádná chemie.
Lněný olej se nesmí zahřívat, přidává se až po dokončení pokrmu, jinak by se zničili cenné omega-3 nenasycené mastné kyseliny a v podstatě by už byl k ničemu. Může se používat k omaštění jídel místo klasického oleje. Někdo prostě nesnáší suché a musí mu to plavat v oleji, což není vůbec zdravé ani vhodné, ale když to jinak nedokáže, může použít právě lněný olej. Má jistotu, že mu nestoupne, ale klesne cholesterol. Lněný olej se dá používat i v kombinaci s různou zeleninou. Jestliže máte rádi mrkev, stačí, když si ji připravíte na dušený způsob a následně ji omastíte lněným olejem.

Musíte si nejprve dopředu vyzkoušet ty kombinace, protože někdy muže chutnat hořce a někdy skvěle. Dopředu to nikdo nemůže říct, opravdu záleží na té samotné kombinaci. Dávejte maximálně tři čajové lžičky do pokrmu. Skladování lněného oleje podléhá určitým pravidlům. Základ je chladné a tmavé místo. Je velmi choulostivý, takže po otevření co nejrychleji spotřebovat. Takový lněný olej, ten správný, by měl být v tmavé sklenici, respektive láhvi. Co se týká ceny, je to v podstatě stejné jako u másla.